Posts

Back to my "beloved" uni life

Bersiaran dari Kolej 15 Universiti Putra Malaysia.

Yup, dah balik awal. Meninggalkan rumah. Di mana segala-gala yang ada kat rumah adalah free. Tengah-tengah malam, kadang-kadang pukul 3 pagi aku bantai bukak peti sejuk. Kat sini? Telan air liur jelah kalau tetiba craving tengah malam. Belum mula pun kuliah aku dah stress. Sebab suasana kat sini bosan! Kena bertahan lagi 4 bulan sebelum next cuti sem. Huhu. Nasib baik wifi kolej aku dah boleh login. 1 sem aku bazir data semata-mata nak online je 
Haritu masa nak take off, mata berair. Baru dalam flight dah nak nangis. Tapi dah pun terduduk dalam flight. Seat 21E pulak tu. Bertabah jelah yang mampu. Dah sampai KLIA2 kaki barai. Cramp 2 jam duduk kepit. Orang sebelah kangkang besar gila. Taufan ribut banjir semua boleh lalu. Aku hairan betul kat airport tu semua jalan laju-laju. Aku pun ikut la jalan laju jugak macam orang. Tetap tak boleh mengatasi kelajuan kaki diorang. Kaki turbo power ka apa tak tau lah. Hajat nak pergi tandas pun a…

Balik!

Actually dah sampai rumah dah pun baru nak update. Halo peeps! Updating blog dari rumah yallss! Setelah 4 bulan merengek nak balik, finally dah sampai pun ke negeriku terchenta inih! 
Actually pasni aku nak ambik flight malam jelah kalau dari KL. Taknak dah ambik flight pagi. Mengantuk siot! Kalau sampai malam, boleh terus tidur lepas je take off. Haritu mengantuk gila dah sampai je kat Bintulu. Even dalam flight, lepas orang sebelah dah ambik tempat diorang aku terus tidur. Tak dengar dah apa stewardess dok peraga kat depan tu. Yang aku tau mata aku dah mengantuk gila dan aku dah tak mampu bertahan... 
Aku rasa masa tu memang on time kut sampai. Cuma lama tunggu diorang keluarkan luggage je. Dengan muka mamai gila turun dari flight tapi syukur sampai. Walaupun cuaca sendu-sendu je kat sini. Aku rasa satu Malaysia sekarang ni memang tengah musim hujan. Pastu ramai yang acacah winter. Tengkorak kau winter. Sampai sampai je sini, terus pekena ayam penyet kegemaranku wuhuuu. Actually na…

Almost there

Heyyo! 
Its been a long time already since my last post on this blog. Sorry! Probably been to busy with student life. You know, being sleepy and hungry can make you forget everything. And yeah, almost final. And almost home! Guess I am eager to go home rather than waiting for final. But of course, final then home! 
Aku dah daftar subjek untuk next semester. Dan proses sebelum mendaftar subjek tu, kena jumpa dengan penasihat/penyelaras akademik (idk which one. Ada orang sebut penasihat. Ada yang sebut penyelaras. But we all semua sepakat sebut, PA je). Punya susah nak jumpa dengan PA ni. Hari yang sepatutnya dia available, pun dia takde. Terpaksa selit kertas bawah pintu semata-mata nak notify dia untuk mintak tolong bukakkan sistem so kitorang boleh daftar subjek. Bila dah lewat sikit daftar subjek, tak sama kelas dah aku dengan budak 3 orang tu. Kelas core je boleh together. Yang lain, aku sorang je hahaha. Nvm. Okey je. Making new friends is always the best part in uni. 
Salah satu…

Mana ampun kau?

Yo! Dah lama sangat tak update since dah masuk UPM ni. Rasanya dah 3 minggu aku kat sini. Ke 2 minggu lebih. Sebab kuliah dah masuk minggu kedua dah. 2 minggu lebih la kot.
So far, hidup kat uni memang berjalan seperti yang aku jangka. Dah takde sakit-sakit bahu lagi dah sebab perlu menyental baju hahahaha! Well sebab kat rumah dah biasa sangat guna mesin basuh kan. Tikam je baju masuk mesin basuh dah tu, walla! #spoiledchild
Minggu orientasi haritu memang tahap barai giler la sebab kena stay up late sampai pukul 1 pagi. Balik bilik bukan terus tidur. Kena basuh baju pulak. Kang makin banyak baju mampus aku nak sental satu-satu. Peluh jangan cakap la, boleh perah masuk botol air mineral. Pasal tak cukup tidur tu, setiap kali ada event kat dewan besar, aku bantai tidur. Biarla sakit tengkuk tidur tunduk, yang penting hasrat mata untuk rehat tu tercapai... Yang stay up late tu bukan apa, nak berlatih cheers. Dah berjalan masa orientasi haritu kat Bukit Ekspo. Nasib menang tempat ketiga…

Counting days

Haii!
Sekarang dah masuk 13 Ogos. Tick tock tick tock. Haritu sibuk nervous nak keluar result UPU. Sekarang nervous menunggu hari nak masuk UPM pulak dah. 
Weekend kali ni lah yang pertama aku tak enjoy sangat pasal sibuk ke sana ke sini. Syukur bapak aku dah banyak tolong so tak la kecoh sangat. Cuma sibuk pasal preparation je. Kene banyak print dari edaftar UPM. Dahla aku ni printer pun takde. Dulu ada. Tapi dah kembali ke rahmatullah. Jadi kenangan terindah je. Mana taknya, dah sampai ajal. Aku beli dia masa tahun 2010 dulu. Pastu hadap lagi perangai aku yang suka sangat hentak dia hahahaha mintak ampun la encik printer. 
Sampai ke hari ni, aku masih lagi berfikir nak bawak apa ke sana selain baju dan laptop. Banyak mintak pendapat sekeliling jugak. Dan kebetulan hari ni ada DM dari senior kat UPM. Senior tahun je. Kalau ikut umur, sebaya. Aku tanya pasal suasana bilik. Kira okey la tu. Kira besar bilik aku kot. Cuma kena kongsi dengan lagi 3 orang la. Sedia bantal, cadar, selimut …

Penantian Berharga

Waktu telah berbicara, menanti tak sia-sia~Yeah. Lama tak update. Sejak laptop tu payah betul nak bekerjasama dengan wifi. Malas nak angkut laptop besar gedabak sana sini. Baik aku update guna henpon je senang. Setelah setahun menunggu, macam macam hal aku dah tengok. Belajar perangai alam sekeliling. Akhirnya, setelah menanti lama, walaupun kadang kadang memang rasa nak give up, aku menerima tawaran belajar di Universiti Putra Malaysia. Syukur syukur Alhamdulillah. Setahun bukan tempoh singkat.Ogos 2016, aku betul betul berharap masa tu supaya aku dapat sambung study. Tapi kecundang. Lama aku kecewa. Sampai tukar kontrak kerja jadi staf tetap di Popular. Ogos 2017. Rupanya penantian membuahkan hasil. Tak sia sia aku meletakkan sedikit harapan untuk melanjutkan pelajaran walaupun hati selaluny memang rasa dah tak nak dah. Tak sudi dah nak ke mana-mana. Elok cari duit sendiri. Flashback masa tarikh UPU diumumkan. Pagi tu aku saja bangun awal nak hantar kawan kerja kat bookfair. Pasal d…

Sabtu

Haluu! Dah lama dah nak update kat blog ni tapi pasal payah benoo nak connect laptop ni ke wifi, memang ambik masa la nak kasi kepala tak ni bijak sikit macam mana nak atur sendiri masalah ni. Kalau aku tanya bapak aku, memang jawapan beliau, "hantar kedai." No no. Aku dah ada rekod kat kedai. Pasal mamat tu cakap hari ni hantar esok siap. Tapi esoknya dia bagitau, tunggu dia kol. Baru datang ambik. Banyak cekadak la kau. Menipu.
So kali ni nak ceritalah pasal hari Sabtu. Ye sabtu. Saturday. Hari Sabtu bagi orang lain mungkin agak indah pasal boleh bangun lewat sikit. Atau meluangkan masa dengan family dan macam-macam lagilah. Aku pun rindu nak dapat offday hari Sabtu. Jarang dapat.
Aku nak tanya, berapa ramai yang ingat pasal kempen yang berlaku pada hari Sabtu? Kempen "No Plastic Day". Dulu-dulu, aku tengok banyak kedai yang menjalankan kempen ni kat Bintulu. Sekarang? Aku rasa macam Popular Bookstore je buat. Aku taulah pasal aku kerja kat situ.
Sejujurnya, aku…