Posts

Mana ampun kau?

Yo! Dah lama sangat tak update since dah masuk UPM ni. Rasanya dah 3 minggu aku kat sini. Ke 2 minggu lebih. Sebab kuliah dah masuk minggu kedua dah. 2 minggu lebih la kot.
So far, hidup kat uni memang berjalan seperti yang aku jangka. Dah takde sakit-sakit bahu lagi dah sebab perlu menyental baju hahahaha! Well sebab kat rumah dah biasa sangat guna mesin basuh kan. Tikam je baju masuk mesin basuh dah tu, walla! #spoiledchild
Minggu orientasi haritu memang tahap barai giler la sebab kena stay up late sampai pukul 1 pagi. Balik bilik bukan terus tidur. Kena basuh baju pulak. Kang makin banyak baju mampus aku nak sental satu-satu. Peluh jangan cakap la, boleh perah masuk botol air mineral. Pasal tak cukup tidur tu, setiap kali ada event kat dewan besar, aku bantai tidur. Biarla sakit tengkuk tidur tunduk, yang penting hasrat mata untuk rehat tu tercapai... Yang stay up late tu bukan apa, nak berlatih cheers. Dah berjalan masa orientasi haritu kat Bukit Ekspo. Nasib menang tempat ketiga…

Counting days

Haii!
Sekarang dah masuk 13 Ogos. Tick tock tick tock. Haritu sibuk nervous nak keluar result UPU. Sekarang nervous menunggu hari nak masuk UPM pulak dah. 
Weekend kali ni lah yang pertama aku tak enjoy sangat pasal sibuk ke sana ke sini. Syukur bapak aku dah banyak tolong so tak la kecoh sangat. Cuma sibuk pasal preparation je. Kene banyak print dari edaftar UPM. Dahla aku ni printer pun takde. Dulu ada. Tapi dah kembali ke rahmatullah. Jadi kenangan terindah je. Mana taknya, dah sampai ajal. Aku beli dia masa tahun 2010 dulu. Pastu hadap lagi perangai aku yang suka sangat hentak dia hahahaha mintak ampun la encik printer. 
Sampai ke hari ni, aku masih lagi berfikir nak bawak apa ke sana selain baju dan laptop. Banyak mintak pendapat sekeliling jugak. Dan kebetulan hari ni ada DM dari senior kat UPM. Senior tahun je. Kalau ikut umur, sebaya. Aku tanya pasal suasana bilik. Kira okey la tu. Kira besar bilik aku kot. Cuma kena kongsi dengan lagi 3 orang la. Sedia bantal, cadar, selimut …

Penantian Berharga

Waktu telah berbicara, menanti tak sia-sia~Yeah. Lama tak update. Sejak laptop tu payah betul nak bekerjasama dengan wifi. Malas nak angkut laptop besar gedabak sana sini. Baik aku update guna henpon je senang. Setelah setahun menunggu, macam macam hal aku dah tengok. Belajar perangai alam sekeliling. Akhirnya, setelah menanti lama, walaupun kadang kadang memang rasa nak give up, aku menerima tawaran belajar di Universiti Putra Malaysia. Syukur syukur Alhamdulillah. Setahun bukan tempoh singkat.Ogos 2016, aku betul betul berharap masa tu supaya aku dapat sambung study. Tapi kecundang. Lama aku kecewa. Sampai tukar kontrak kerja jadi staf tetap di Popular. Ogos 2017. Rupanya penantian membuahkan hasil. Tak sia sia aku meletakkan sedikit harapan untuk melanjutkan pelajaran walaupun hati selaluny memang rasa dah tak nak dah. Tak sudi dah nak ke mana-mana. Elok cari duit sendiri. Flashback masa tarikh UPU diumumkan. Pagi tu aku saja bangun awal nak hantar kawan kerja kat bookfair. Pasal d…

Sabtu

Haluu! Dah lama dah nak update kat blog ni tapi pasal payah benoo nak connect laptop ni ke wifi, memang ambik masa la nak kasi kepala tak ni bijak sikit macam mana nak atur sendiri masalah ni. Kalau aku tanya bapak aku, memang jawapan beliau, "hantar kedai." No no. Aku dah ada rekod kat kedai. Pasal mamat tu cakap hari ni hantar esok siap. Tapi esoknya dia bagitau, tunggu dia kol. Baru datang ambik. Banyak cekadak la kau. Menipu.
So kali ni nak ceritalah pasal hari Sabtu. Ye sabtu. Saturday. Hari Sabtu bagi orang lain mungkin agak indah pasal boleh bangun lewat sikit. Atau meluangkan masa dengan family dan macam-macam lagilah. Aku pun rindu nak dapat offday hari Sabtu. Jarang dapat.
Aku nak tanya, berapa ramai yang ingat pasal kempen yang berlaku pada hari Sabtu? Kempen "No Plastic Day". Dulu-dulu, aku tengok banyak kedai yang menjalankan kempen ni kat Bintulu. Sekarang? Aku rasa macam Popular Bookstore je buat. Aku taulah pasal aku kerja kat situ.
Sejujurnya, aku…

Caught my eyes on you

Salam Ramadan gais. Hari ni dah second day puasa. Aku pulak baru second day puasa, dah terlepas sahur. Iftar semalam pun minum air je. Dah malam tu baru aku makan sikit. Lewat tidur la ni. Memang penyebab utama segalanya. Alarm bunyi pun tutup balik lepas tu lupa nak bangun. Mamai :D
Beberapa hari ni, memang ada sikit tak keruan la. Pasal sorang mamat ni. Mamat ke? Mamat apa umur dah 34. Hahaha
He's just a regular customer. Dulu-dulu masa baru kerja, selalu je nampak mamat ni tapi tak kisah sangat. And masa tu I thought he's a married guy. Turns out sekarang bila dah geng, team single rupanya. Dia ni collector Hotwheels. Masa awal-awal dulu, memang ada jugak la cuci mata tengok kalau beliau ni masuk kedai pasal dia ada killer smile. Senyum manes tahap potong kaki. Tak pernah aku tengok dia ni tak tersengih. Memang tak pernah tengok dia buat muka serius tahap nak petir orang la. Asal tengok, dah ada dah segaris senyuman. Yelah masa tu mana nak kisah sangat, ingatkan laki orang…

Rabak

Dah masuk setahun lebih. Banyak benda yang aku dah belajar mengenai alam sekeliling. Sebelum ni masa dalam Tingkatan 6, aku banyak belajar mengenai indahnya zaman sekolah. Sedikit sebanyak bersyukur jugak la diberi peluang untuk merasai zaman tingkatan 6. Sekurang-kurangnya aku lebih menghargai zaman sekolah yang selama ni aku tak enjoy sangat. Dan kat situ la aku banyak kenal erti persahabatan. Mungkin all out sangat kot. Pasal tu over reaction sangat. Haha
Sekarang, dah nak masuk 2 tahun sejak tinggalkan zaman sekolah. Dah masuk usia 21 pun. Boleh daftar jadi pengundi dah kot. Pasal last year parti pembangkang datang buat kempen kat kedai dan ajak jadi pengundi bila dah cukup usia. Dalam tempoh 2 tahun ni, macam-macam aku dah tengok hidup ni. Rasa dikhianati, rasa dilupakan, rasa diabaikan. Perasaan ni tak usah cakap. Macam orang dah tak ada perasaan. Banyak sangat terluka sampai tak rasa apa-apa dah. Airmata yang keluar, rasa dibazirkan. Sia-sia. 
Kita baru nak elok-elok baiki hat…

Retail world situations

Image
I've been working in the bookstore for already 1 year 3 months. Walaupun tak legend mana, tapi I've made it into 1 year. Thanks to UPU yang tak nak terima permintaan aku untuk sambung study kat uni last year. *crying hard deep inside. sobs* 
Dalam tempoh setahun ni, aku dah tengok macam-macam. Pengalaman bekerja under retail ni pun ada cabaran tersendiri. Well, benda apa dalam dunia ni yang tak bagi apa-apa cabaran, kan? So, untuk entry kali ni nak umpat semua perangai yang aku rasa tak patut pun wujud (tapi dah wujud tu, nak buat camna kan?)
Nampak ada manusia kat dalam kedai tapi pintu masih tutup, dah start ketuk-ketuk cermin. Apahal?

Benda ni biasa terjadi. Especially bila tiba hujung minggu. Jam 10 biasa pun belum banyak kedai buka. Searas kitorang tu pun banyak masih tutup. Cashier on duty pulak masih sibuk kira  float RM500. Tapi ada manusia dah sibuk ketuk-ketuk cermin, tanya bila nak bukak. Kalau kena kat aku, aku buat tak tahu je dan suruh tunggu. Nak sangat masuk, t…