Posts

Showing posts from January, 2014

Rindu Fish

Fish. Seutas rantai kunci bentuk ikan warna merah. Kalau dulu, Fish aku letakkan di beg sekolah. Selalu jadi bahan usikan rakan sekelas but aku tak kisah. Wahahahaha. Fish ni digelar oleh sorang makcik yang jadi tukang beri hadiah kepada aku. Sekarang, Fish aku gantung di zip poket beg aku yang dikhaskan untuk jalan-jalan. *Sebenarnya tu je beg aku. Hehehe* Selama ni, aku terlupa tentang kewujudan Fish. Baru tadi aku jumpa Fish semula. Fish dah tertimbus bersama harta karun yang ada dalam beg tersebut. *Nampak sangat malas nak kisah pasal beg*

Secara tak sengaja, aku teringat semula pada sang pemberi Fish pada aku dahulu. Aku jugak ingat tarikh hari yang aku terima Fish. Itulah pemberian pertama dari lelaki. Selama ni yang bagi hadiah cuma kaum Hawa je. Teringat tentang request yang pernah aku ajukan kepada dia. Aku mintak rantai kunci. Betul-betul dia bagi. Aku main-main je.

Sekarang ini, aku dah tak berhubung lagi dengan pemilik sebenar Fish. Berikutan dari satu perkara, aku dah tak…

Untuk Kakak Mongol Tersayang :)

Image
Kakak Mongol a.k.a Noraini Saini :-
Last 5th December, kau ada padah aku nak.. kau dah nak masok 18 tahun, aku baruk 17.Well, I'm proud of it. Nampak gilak kau yang tua. Haha!

Norai, being together with you in this 4 and half years, leaving such a sweet memories. Aku penah cita dolok nak, yang aku pernah x suka kau. The idioms was true, never judge a book by ist cover. Sorry about that k? Sebelom tok aku x pernah mintak ampun panjang-panjang nak ngan kau. Jadi memandangkan aku kinek tok dah memegang title penganggur terhormat *ehem*, aku nak padah macam-macam ngan kau. Make sure tisu x jaoh dari kau. Mun x nangis pun xpa, polah jak tisu ya k display kau.

Norai, aku mintak maaf. Selama tok aku tauk aku bukanlah lemah lembut, macam kau. Cakap ikut suka hati aku jak. Selalu x kisah feeling orang. Cuma sejak 2 tahun lepas aku cover kit ayat aku. Trying to be a good girl, you know? Maaf sebab selalu paksa kau. X patut aku selalu paksa kau dolok. Kau pun mesti maok ada privasi juak nak?…

Aku yang ter'speeding' atau apa?

Ramalan kaji cuaca kata hujan akan berterusan hingga ke bulan 3. Bila pulak kain aku nak kering ni. Orang dalam rumah ni kurang suka pakai kain yang tak panas. Mungkin aku boleh sidai dalam oven kot. Eh?

Lama dah tak menulis. Tapi jari masih lagi okey. Hari-hari pergi kelas. Makin hari makin boring pulak aku belajar Microsoft Excel. Macam-macam teknik sampai otak aku pun jammed. Syukurlah komputer tu bukan aku punya. Kalau tak dah lama aku hempuk guna kerusi. Formula pulak ntah apa-apa. =-PMT bla bla bla. Tak tau pulak aku yang Excel boleh jadi serumit itu. Ni kepala pencipta Microsoft la ni yang suka menyusahkan orang. Ringkas-ringkas dah la. Aish!

Aku bermula pada 6 Januari yang lalu. Bayar 1st payment RM252. Lepas tu, belajar punya belajar ikut sebijik sebijon dalam buku, (aku dah post gambar hari tu kan?) tiba-tiba! Hari Khamis dalam minggu yang sama aku dah tamat Microsoft Word. Aku pun terkesima. *buat muka terkejut* Masak aku! Balik rumah ni mesti pergi ke meja bujur. So, bila …

Cutiku akan berakhir! Argh!

Image
Ingatkan dah jadi SPM leaver ni boleh la senang sikit jiwa nak membaca novel. Keinginan nak melepaskan rindu dendam ni selalu je terbantut. Dahlah dalam waktu aku jadi lepasan ni aku cuma berpeluang untuk baca 3 buah je. Lepas ni, dah kena sekolah balik. Jari ni dah kematu pulak nak pegang pen. Buruk giler tulisan kalau Mrs suruh list barang yang nak dibeli.

Ekceli, tadi aku telah ke pusat latihan komputer. Baru hari ni register. Sepatutnya minggu-minggu yang lepas dah. Tapi MakSedara pulak busy. Bila dia ajak keluar, bukannya cun hari office buka pun. Hari Ahad. Manalah ada pusat komputer yang buka. Pelik aku. Tapi sekarang ni dah sahlah yang aku dah register. Ingat nak ambik 2 subjek je. Microsoft Word dengan Excel. Tapi bila MakSedara nampak yang full package, dia suruh aku ambik semua 4 subjek tu. So ada Microsoft Word, Excel, Powerpoint dan Access. Terpaksa bagi amaran awal kepada otak supaya fokus dan boleh habis 2 subjek dan ambik exam bulan 3 nanti. Kelas tu nanti akan mula pa…

Penglipur lara sepi

Entry ini hanya singkat. Untuk meluahkan rasa rindu aku kepada mereka. Aku tak tahu kepada siapa untuk aku luahkan semua ini. Aku mencari dia tetapi dia pula tiada. Lesap begitu saja. Biarkan saja mengenai itu. Aku sudah tawar hati untuk mengetahui perkara sebenar.Mungkin inilah yang akan terjadi nanti. Lebih-lebih jika aku ini kekal di sini dan mereka pula sudah jauh mengejar cita-cita. Pasti aku luput dari ingatan mereka. Lagipun, siapa aku untuk diingati. Baru seketika berpisah, lihat saja apa yang terjadi. Masing-masing sudah lupa. Lalu untuk apa aku menanti seolah penglipur lara yang menanti kisah terbaru untuk dilagukan kepada dunia? Biarkan, biarkan berlalu di bawa angin lalu. Lupakan aku yang berada di sini. Selamat jalan.