Posts

Showing posts from April, 2015

Pergilah kau wahai PBS

Hari ni memang the best day lah sepanjang tempoh sebulan yang menyusahkan ni. Sebulan yang begitu rushing, mana nak siapkan homework bertimpa-timpa, kerja kursus berulang kali hantar, nak study untuk trial lagi.... memang super stress dan orang kata aku semakin kurus. Takdela kurus mendadak. Cuma berbeza dari tahun lepas. Entah, aku rasa biasa je kot. Mungkin betul jugak sebab aku betul-betul kurang masa rehat. Makan boleh je sehari sekali, tidur kurang, takde masa nak tengok tv, asyik buat kerja, dan orang sekeliling dah anggap aku ni lifeless bila aku tak tau lagi sekarang kat tv main cerita apa. Hahah!Tapi dalam penat-penat aku, tak pulak stres teruk sangat. Biasa sahaja. Yang tu memang okeylah. Sebab aku kalau stress, orang sekeliling memang kena libas semua. Paling pressure 2 minggu ni. Trial dan semua orang sibuk siapkan kerja kursus. Siapa ingat nak study bila semua dah letak mindset, "markah PBS lagi penting!". Betul sangat la tu. Last minute sebelum exam pun cikgu p…

Fokuslah wahai jiwa

Image
My my, why do I get this feeling that you're just using me to get your assignment done? Lets not being jiwang tonight. Gonna share something not-really-important for the readers lol. Pertama sekali, sila senyap. Tutup semua benda yang boleh menghasilkan bunyi. Kecuali kentut. Biarkan kentut tu keluar dengan aman bebas serta mengeluarkan nadanya yang indah seperti sorga itu. Have you been in a situation where the final are so close to you? Jaraknya macam kencing yang takleh nak tahan lagi tapi kau boleh buat-buat taktau dan proceed buat kerja kau yang berlambak dan menggunung tu.Yes, STPM Sem 2 dah dekat sangat. Bulan depan. 14 Mei dah mula. Sekarang dah 23 April. Lets not talking about final right now. Trial. Yes, Trial STPM sem 2 akan mula. Kurang 24 jam. Esok la maknanya. Tapi, minggu ni aku boleh lagi dengan nervousnya buat kerja kursus Pengajian Am dari belek buku. Rasa macam diri terer gitu. Walhal itu Trial. Trial. Oh can somebody wake me up? Langsung tak rasa apa-apa, sibuk…

7 April

Sekadar berkongsi. Hari ini genap 10 tahun sejak kejadian itu. Yang mengajar aku erti mahu membalas budi setiap yang membantu. 7 April 2005. Hari Khamis. Selesai bunyi loceng menandakan tamatnya persekolahan pada hari itu, aku bergegas mahu cepat-cepat keluar dari perkarangan sekolah. Sebelum itu, aku baru selesai berlatih untuk pertandingan bercerita peringkat sekolah. Sedang elok berlari, aku hilang imbangan dan jatuh. Ku kira jatuh yang biasa-biasa saja. Namun bila cuba berdiri seperti biasa, aku gagal. Terpaksa menumpang bahu seorang rakan sambil diri cuba berjalan dengan sebelah kaki. Aku pulang ke rumah dengan bas. Dengan payahnya diri hendak mendaki tangga. Aku dihantar pulang ke rumah dan diangkat oleh abang driver bas dan pembantunya. Arwah mak ketika itu sedang sibuk membuat kuih untuk jualan pada esoknya, Jumaat. Dengan penuh tanda tanya dan kehairanan, mak bertanya apa yang berlaku. Aku hanya menjawab, tidak tahu. Lalu, cepat-cepat dia mencapai telefon, nak beritahu bapa m…