Posts

Showing posts from 2017

Caught my eyes on you

Salam Ramadan gais. Hari ni dah second day puasa. Aku pulak baru second day puasa, dah terlepas sahur. Iftar semalam pun minum air je. Dah malam tu baru aku makan sikit. Lewat tidur la ni. Memang penyebab utama segalanya. Alarm bunyi pun tutup balik lepas tu lupa nak bangun. Mamai :D
Beberapa hari ni, memang ada sikit tak keruan la. Pasal sorang mamat ni. Mamat ke? Mamat apa umur dah 34. Hahaha
He's just a regular customer. Dulu-dulu masa baru kerja, selalu je nampak mamat ni tapi tak kisah sangat. And masa tu I thought he's a married guy. Turns out sekarang bila dah geng, team single rupanya. Dia ni collector Hotwheels. Masa awal-awal dulu, memang ada jugak la cuci mata tengok kalau beliau ni masuk kedai pasal dia ada killer smile. Senyum manes tahap potong kaki. Tak pernah aku tengok dia ni tak tersengih. Memang tak pernah tengok dia buat muka serius tahap nak petir orang la. Asal tengok, dah ada dah segaris senyuman. Yelah masa tu mana nak kisah sangat, ingatkan laki orang…

Rabak

Dah masuk setahun lebih. Banyak benda yang aku dah belajar mengenai alam sekeliling. Sebelum ni masa dalam Tingkatan 6, aku banyak belajar mengenai indahnya zaman sekolah. Sedikit sebanyak bersyukur jugak la diberi peluang untuk merasai zaman tingkatan 6. Sekurang-kurangnya aku lebih menghargai zaman sekolah yang selama ni aku tak enjoy sangat. Dan kat situ la aku banyak kenal erti persahabatan. Mungkin all out sangat kot. Pasal tu over reaction sangat. Haha
Sekarang, dah nak masuk 2 tahun sejak tinggalkan zaman sekolah. Dah masuk usia 21 pun. Boleh daftar jadi pengundi dah kot. Pasal last year parti pembangkang datang buat kempen kat kedai dan ajak jadi pengundi bila dah cukup usia. Dalam tempoh 2 tahun ni, macam-macam aku dah tengok hidup ni. Rasa dikhianati, rasa dilupakan, rasa diabaikan. Perasaan ni tak usah cakap. Macam orang dah tak ada perasaan. Banyak sangat terluka sampai tak rasa apa-apa dah. Airmata yang keluar, rasa dibazirkan. Sia-sia. 
Kita baru nak elok-elok baiki hat…

Retail world situations

Image
I've been working in the bookstore for already 1 year 3 months. Walaupun tak legend mana, tapi I've made it into 1 year. Thanks to UPU yang tak nak terima permintaan aku untuk sambung study kat uni last year. *crying hard deep inside. sobs* 
Dalam tempoh setahun ni, aku dah tengok macam-macam. Pengalaman bekerja under retail ni pun ada cabaran tersendiri. Well, benda apa dalam dunia ni yang tak bagi apa-apa cabaran, kan? So, untuk entry kali ni nak umpat semua perangai yang aku rasa tak patut pun wujud (tapi dah wujud tu, nak buat camna kan?)
Nampak ada manusia kat dalam kedai tapi pintu masih tutup, dah start ketuk-ketuk cermin. Apahal?

Benda ni biasa terjadi. Especially bila tiba hujung minggu. Jam 10 biasa pun belum banyak kedai buka. Searas kitorang tu pun banyak masih tutup. Cashier on duty pulak masih sibuk kira  float RM500. Tapi ada manusia dah sibuk ketuk-ketuk cermin, tanya bila nak bukak. Kalau kena kat aku, aku buat tak tahu je dan suruh tunggu. Nak sangat masuk, t…

Feeling betrayed

I guess, being in this twenties age is kinda hard tho. Dealing with everyone as an adult is a kind of strong game. Kena ada perasaan yang kuat, tak mudah mengalah, kebal air mata and so on.
Almost every single day, memang kena ada tempuhi benda ni, but I dont face it hard tho. Cumanya, bila kena deal soal macam ni dengan ayah sendiri, there comes my emotional side. Banyak kali dah hadapi situasi ni tapi sebelum ni tak la rajin menjawab. Aku ingat lagi masa mula-mula dulu, seharian tu aku tertunggu-tunggu beliau untuk balik. Aku try call number dia, bila angkat, dia jawab "kat opis". Aku rasa sangat suspicious dengan jawapan tu so aku ajak makcik aku, *sebab masa tu aku belum ada motor*, pergi opis tempat bapak aku kerja. Kereta dia takde pun kat parking lot depan opis tu. Aku dah rasa lain macam. Satu perkara muncul, "kenapa kena tipu aku cakap dia kat opis?"So aku call dia, tanya, "takde pun kereta kat parking lot? Bapak kat mana?" Dia jawab balik, &quo…

Why never appreciate people, bro?

Hi, its been a while since last post because got some trouble to connect wifi. Terpaksa angkut harta karun keluar bilik sebab nak kasi connect internet. I dont really have time actually.But if do, I choose to sleep all day or go out somewhere instead
Dah masuk setahun dah aku kerja. Cari duit sendiri, walaupun masa tengah sesak tu gi tunjuk muka comel kat bapak aku, try cucuk kot-kot ada RM100. Walaupun takde benda yang perlu aku fikirkan sangat, tapi makanan semua mahal-mahal :( Kalau sedap, takpelah jugak duit habis cepat. Ni hidup segan mati tak mau je rasa. Ke aku yang dah bosan suap makanan yang ada di sekitar Parkcity Mall tu? Sekarang ni pun dah ada komitmen baru, selain dari tak cukup duit untuk beli makanan, aku jugak perlu fikir makanan untuk skuter aku. Minyak la apa lagi. Nasib baik la tempat kerja tak jauh sangat dari rumah so tak kisah sangat nak isi minyak tiap-tiap hari. Tapi kalau datang mood aku rajin nak jelajah Bintulu yang terchenta ni, kena la fikirkan soal miny…